Ontstekingsreuma

Bij ontstekingsreuma gaat het om langdurige gewrichtsontstekingen. Reumatoïde artritis (RA) is een van de meest voorkomende vormen. Reuma begint (meestal) ter hoogte van de gewrichten van de handen en de voeten. Soms kan reuma zich ook naar andere gewrichten uitbreiden. Na enkele maanden of jaren evolutie treedt vaak een typische misvorming op: een zijwaartse afwijking van de vingers. 3 à 4 patiënten op 10 hebben ook heel typische reumaknobbels in de buurt van de aangetaste gewrichten.

Weg met lage rugpijn!
Een unieke methode die je leert hoe je zelf je rugpijn kunt verminderen!
KLIK HIER

De symptomen van Reumatoïde Artritis zijn:

• ochtendstijfheid die langer dan 1 uur duurt sinds minstens 6 weken

• ontsteking (zwelling, pijn) in drie of meer gewrichten sinds minstens 6 weken

• ontsteking in de hand-, pols- of vingergewrichten sinds minstens 6 weken.

• reumafactor in het bloed (dit is een specifiek soort anti-lichaampjes in het bloed die echter ook bij sommige andere aandoeningen aanwezig zijn).

• karakteristieke wijzigingen op radiologische foto’s

De ziekte van Bechterew valt ook onder deze categorie. Het kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Door deze ontstekingen kunnen wervels in de rug vastgroeien. Systeemziekten, zoals bijvoorbeeld systemische lupus erythematosus (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren vallen ook onder ontstekingsreuma.

Behandeling

De reumatoloog coördineert in overleg met uw huisarts de behandeling van ontstekingsreuma. De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, beweging en het leren omgaan met uw aandoeningen, zodat er op langere termijn zo weinig mogelijk functionele beperkingen optreden.

Ontstekingsreuma geneesmiddelen

De reumatoloog kan pijnstillers (zoals Diclofenac en Voltarol) en/of ontstekingsremmers voorschrijven. Soms geeft de arts een cortisone-injectie in een ontstoken gewricht: dit heeft een plaatselijke ontstekingsremmende werking. Chronische gewrichtsontstekingen behandelt de reumatoloog meestal met DMARD’s (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs): geneesmiddelen die de activiteit van ontstekingen in gewrichten op termijn verminderen. Als DMARD’s onvoldoende resultaat opleveren, kan overgegaan worden tot een behandeling met de zogenaamde ‘biologicals’. Deze nieuwere generatie van geneesmiddelen tegen reuma bootst de werking van lichaamseigen eiwitten (receptoren, antistoffen) van het immuunsysteem na en beïnvloedt ze om de ontstekingen snel en krachtig te onderdrukken.

Leefregels

Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Tijdens een acute opstoot van de ontstekingsreuma krijgt u het advies om voldoende te rusten. Luisteren naar uw lichaam, uw eigen grenzen leren kennen en pijn als alarmbel gebruiken, zijn vaardigheden die u onder de knie moet krijgen.

Beweging

Wanneer het ziekteproces meer onder controle is, is het van groot belang om te blijven bewegen. Dit vermindert de stijfheid en verbetert de spierkracht en algemene conditie.

Meer weten? Reumafonds.nl


Ontstekingsremmer Curcumine

Curcumine is afkomstig uit de wortel van de plant curcuma longa. Het staat bekend als een uitstekende ontstekingsremmer en zorgt voor soepele gewrichten. Net daarom worden Curcumine capsules vaak gebruikt door mensen die kampen met reumatische pijn. Meer over Curcumine...