Fibromyalgie - Reuma symptomen

Fibromyalgie of Weke-delen reuma komt voor in spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. Fibromyalgie komt veel voor en kenmerkt zich door langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden.

Verlichting van uw pijn?
Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie zorgt voor aanzienlijke vermindering van uw pijn.
KLIK HIER

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid. Ook kunnen er bijkomende klachten zijn die de fibromyalgie versterken. Deze klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Enkele tienduizenden Nederlanders lijden aan deze aandoening en er is nog steeds geen duidelijk oorzaak gevonden. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgiepatiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving.

Specifieke symptomen/klachten van fibromyalgie zijn:

- Spierpijnen in het hele lichaam
- Ochtendstijfheid
- Vermoeidheid
- Gevoel niet goed geslapen te hebben
- Prikkelbare / spastische darm
- Hoofdpijn die lijkt op migraine
- Duizeligheid
- Concentratiestoornissen
- Vergeetachtigheid
- Stemmingswisselingen
- Tintelend gevoel
- Verhoogd koudegevoel (gedeeltelijk paars verkleuren van handen en voeten)

Spieraandoening

Omdat chronisch pijnlijke spieren de meest voorkomende klacht is bij mensen die aan fibromyalgie lijden wordt dit meestal gezien als een reumatische spieraandoening. Omdat de medische wereld echter steeds meer te weten zijn gekomen over deze aandoening, wordt deze tegenwoordig vaker gezien als een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te “vertellen” wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een abnormale productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem. De fibromyalgiepatiënt ervaart een domino effect waarin het ene symptoom en het ontstaan ervan, van invloed is op een ander symptoom.

Delta-slaap

Fibromyalgiepatiënten zijn bijvoorbeeld niet in staat om in het diepe slaap stadium (delta-slaap) te geraken, waarin het lichaam veel chemische stoffen voor de heropbouw aanmaakt waardoor weefsels worden hersteld en de groei van deze weefsels wordt bevorderd. Groeihormoon, een van de meest overvloedige chemische stoffen voor de heropbouw, komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt en bevordert de groeiweefsels. Omdat fibromyalgiepatiënten de delta-slaap nooit ervaren, hebben zij een laag groeihormoon gehalte. Dit resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.

Bindweefsel

Groeihormoon heeft een groot effect op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstel mechanisme in het lichaam en de chemie ervan regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en anti-lichaampjes, om infecties te kunnen bestrijden. De bindweefsels van de fibromyalgiepatiënt worden stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels. Door congestie worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren. Dit gebied van verhoogde contractie en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenoemde tenderpoints. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het onvermogen om in de diepe herstellende slaap te geraken, zijn er de oorzaak van dat de fibromyalgiepatiënt niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting. Als u alles met elkaar in verband brengt, wordt het bestaande domino effect duidelijk.

Homeopathisch alternatief als behandeling

tip: meer artikelen over gezondheid


Ontstekingsremmer Curcumine

Curcumine is afkomstig uit de wortel van de plant curcuma longa. Het staat bekend als een uitstekende ontstekingsremmer en zorgt voor soepele gewrichten. Net daarom worden Curcumine capsules vaak gebruikt door mensen die kampen met reumatische pijn. Meer over Curcumine...