Artrose in de handen

Artrose begint meestal met stijfheid en pijn. In de handen met pijn in de pols, vinger of duim. Als u na rust uw hand weer beweegt zijn de klachten meestal het duidelijkst aanwezig. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer u wakker wordt en u duidelijk last heeft van een bepaalde stijfheid. Ook kunt u pijn in de handen krijgen wanneer uw handen een zware of lange belasting te verduren krijgen.

Verlichting van uw pijn?
Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie zorgt voor aanzienlijke vermindering van uw pijn.
KLIK HIER

Bij een belasting wanneer u kracht gebruikt kunt u denken aan bijvoorbeeld het dragen van een boodschappentas, een wasmand of het sjouwen van meubilair. Bij een langdurige belasting zonder kracht kunt u denken aan bijvoorbeeld het gebruik van uw computermuis. Pijn bij artrose in de handen is vooral aanwezig wanneer u kracht gebruikt, bij een krachteloze inspanning ontstaat er eerder een soort van stijfheid. Het kan ook zo zijn dat uw vinger of pols dik of warm aanvoelen. Meestal kunt u er dan van uitgaan dat het gewricht ontstoken is.

Knokig

Door de extra aangroei van bot kan het zijn dat uw vingers er “knokig” gaan uitzien. Dit is een van de kenmerken van artrose. Dit gebeurt dan vooral aan de randen van de vinger gewrichten. Het kan ook voorkomen dat u bepaalde bewegingen niet meer kunt maken. Strekken of buigen van de vingers wil dan niet of gedeeltelijk niet meer meer lukken. Uiteindelijk zal ook de kracht in uw handen aanzienlijk verminderen waardoor knijpen en grijpen een stuk moeilijker zal gaan.

Artrose Handen

Artrose Handen

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Dit strookt niet helemaal met de werkelijkheid. Uw gewricht is weliswaar niet versleten, maar er is wel iets in veranderd.
Een gewricht verbindt twee botten met elkaar en op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk. In uw hand zitten verschillende gewrichten: de pols, in de vingers en in de duim. Omdat er dus een aantal gevoelige gewrichten in uw hand zitten is artrose in de handen een veel voorkomende vorm van artrose.

Het is niet precies bekend hoe Artrose in de handen ontstaat. Het komt echter vaker voor bij:

  • 50 plussers.
  • vrouwen.
  • mensen met een gewrichtbelastend beroep.
  • mensen bij wie artrose veel in de familie voorkomt.
  • beschadiging van uw hand door een ongeval.

Hoe wordt het aangetoond?
Artrose is meestal aan de klachten te herkennen. Röntgenfoto’s zijn zelden nodig. Artrose is op een foto niet altijd te zien. Als er wel artrose op de foto te zien is, is nog niet duidelijk of uw klachten hiermee samenhangen.


Ontstekingsremmer Curcumine

Curcumine is afkomstig uit de wortel van de plant curcuma longa. Het staat bekend als een uitstekende ontstekingsremmer en zorgt voor soepele gewrichten. Net daarom worden Curcumine capsules vaak gebruikt door mensen die kampen met reumatische pijn. Meer over Curcumine...