Acupunctuur als alternatieve geneeswijze voor spierreuma

Acupunctuur is het meest bekende en toegepaste onderdeel uit de traditionele Chinese geneeskunde. De “Chi” is hierbij de meest belangrijke leidraad. Verstoring van deze levensenergie kan verscheidene klachten en ziektes veroorzaken. Reuma, en Spierreuma dus ook, ontstaat volgens de oude geneesheren door een stagnatie in energie- en bloedstromen. Uiteindelijk is dit ook terug te herleiden naar de huidige medische wetenschap.

Verlichting van uw pijn?
Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie zorgt voor aanzienlijke vermindering van uw pijn.
KLIK HIER

Het grote verschil is echter dat bij acupunctuur geen gebruik wordt gemaakt van kunstmatige geneesmiddelen maar wordt er juist door een gerichte behandeling op de juiste drukpunten in het lichaam de balans van het lichaam hersteld. Hierdoor kan de Chi weer vrij door het lichaam stromen. Men gebruikt hiervoor dunnen naalden doe in de juiste energiebanen van het lichaam worden gestoken.

Dit klinkt heel eng maar feitelijk voelt men hier, mede door de totale ontspanning die men ondergaat, vrij weinig van. Door het “vrijprikken” van deze energiebanen kan de juiste energie dus weer doorstromen en kan er een genezend proces in gang worden gezet. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is inmiddels aangetoond dat acupunctuur een goede alternatieve geneeswijze is voor mensen met reuma.

Naast de klassieke Chinese acupunctuur met naalden bestaat er ook elektro-acupunctuur waarbij er een zwakke elektrische stroom door de naalden loopt, en laser acupunctuur, waarbij geen naalden worden gebruikt maar men een lage intensiteit laserlicht op de gebruikelijke plaatsen straalt.
Binnen de traditionele Chinese geneeskunde verklaart men ziekte en gezondheid (onder meer) de volgende uitgangspunten:

  • Levensenergie (chi of qi) circuleert door 14 kanalen, meridianen genoemd, die vertakkingen hebben naar alle organen en lichaamsfuncties. Door middel van acupunctuur worden deze meridianen dus vrijgemaakt van “knopen” zodat de levensenergie hier dus weer vrij doorheen kan stromen en dus een genezend proces in gang gezet kan worden.
  • De realiteit is dualistisch geordend naar een van de tegengestelde kwaliteiten van chi: hetzij yin (vrouwelijk, donker, koud, zacht, ontvangend, comprimerend enz.) dan wel yang (mannelijk, licht, warm, hard, gevend, expanderend enz.)
  • Fenomenen uit de natuur en het lichaam zijn geordend naar vijf groepen die elementen worden genoemd: water, hout, vuur, aarde en metaal.
  • Ziekte wordt toegeschreven aan een uit het evenwicht zijn van chi. Waar het normale stromen van chi geblokkeerd of anderszins uit balans raakt gaat dat gepaard met verschijnselen c.q. symptomen. Met praktijken zoals acupunctuur en qigong probeert men dit evenwicht te herstellen.
Acupunctuur en Spierreuma

Men ziet het lichaam dus met andere woorden als een zelfhelend organisme dat met gebruik van de juiste hulpmiddelen veel als niet alle ziektes kan bestrijden. Mocht u interesse hebben om acupunctuur als geneeswijze te proberen raadpleegt u dan altijd even uw arts en controleer even bij uw verzekering of het bezoek aan een acupuncturist vergoed kan worden. U kunt natuurlijk ook bij de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur navragen hoe het precies zit. Neem hier een kijkje.


Ontstekingsremmer Curcumine

Curcumine is afkomstig uit de wortel van de plant curcuma longa. Het staat bekend als een uitstekende ontstekingsremmer en zorgt voor soepele gewrichten. Net daarom worden Curcumine capsules vaak gebruikt door mensen die kampen met reumatische pijn. Meer over Curcumine...